Ingrediente friptura:
- un curcan de aproximativ 6 kg (al meu a avut 6.5 kg)
- 4 cepe mari taiate pe jumatate
- 3 frunze de dafin
- 6 linguri ulei
- 1 portocala taiata pe jumatate
- 1 lamaie taiata pe jumatate
- 5 catei de usturoi
- o lingura de miere
- suc de la o lamaie
- folie de aluminiu
- 3 morcovi mari
Ingrediente unt aromat:
- 1 pachet de unt la temperatura camerei
- 2 lingurite de cimbru
- 1 lingurita de rozmarin tocat marunt
- 1 lingura cu varf condiment pentru pui si curcan
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare friptura:
Cu o seara inainte de a face curcanul acesta trebuie uns cu untul aromat si lasat la frigider pana dimineata. Introduceti degetele pe sub pielea curcanului, incepand de la gat, desprinzand pielea de pe piept si pulpele superioare si cat puteti din aripi. Se impinge untul pe sub piele, impingandu-l cat de departe puteti si apoi neteziti pielea la loc si ungeti bine si pielea de deasupra.
Punem in curcan 2 jumatati de ceapa, usturoiul, lamaia, portocala, frunzele de dafin.
Curatam morcovii si ii taiem pe lung in bucati de aproximativ un centimetru si ii asezam pe fundul unei tevi formand un suport peste care punem curcanul. Ungem curcanul bine cu ulei si mai adaugam deasupra putin condiment de pui si curcan. Indesam ceapa ramasa pe sub aripi si sub curcan.
Incalzim cuptorul la 160 grade Celsius si il coacem in functie de greutatea lui: 40 min pentru fiecare. Acoperim curcanul cu folie de aluminiu si il lasam la cuptor in funtie de cat timp am calculat. Al meu a stat 4 ore si 50 min.
Cu 30 min inainte ca timpul de gatire sa se termine, se scoate curcanul, se indeparteaza folie, se unge cu miere si se stropeste cu sucul de lamaie. Incingem cuptorul la 180 grade Celsius si se pune la cuptor pentru inca 30 min pana cand se rumenesete.
Pentru a verifica daca este gata, se inteapa partea mai grasa a pulpei. Sucul care iese trebuie sa fie transparent, nu roz. Daca este roz se mai lasa la cuptor pana cand devine transparent, verificand din 10 in 10 minute daca este gata..
Inainte de servire se pune curcanul deoparte intre 30 min si o ora acoperit cu folie de aluminiu.
Pofta buna!!!
Mod de preparare unt aromat:
Toate ingredientele se freaca bine cu lingura de lemn pana untul capata o culoare galbuie. Inainte de al utiliza lasati-l 30 min sa capete gust de la condimente.
Post comment
Retete recente
- Chec cu afine si mascarpone
- Coronita cu Nutella
- Supa crema de usturoi
- Ciambelline – gogosi cu zahar
- Briose cu cocos si afine
Arhiva
- February 2021 (1)
- December 2020 (1)
- October 2020 (1)
- April 2020 (2)
- December 2018 (1)
- November 2017 (1)
- July 2016 (1)
- August 2015 (2)
- July 2015 (2)
- May 2015 (1)
- April 2015 (2)
- March 2015 (2)
- December 2014 (1)
- November 2014 (8)
- October 2014 (2)
- August 2014 (2)
- July 2014 (3)
- June 2014 (1)
- May 2014 (1)
- April 2014 (4)
- March 2014 (1)
- February 2014 (2)
- January 2014 (2)
- December 2013 (3)
- October 2013 (1)
- September 2013 (1)
- August 2013 (3)
- July 2013 (7)
- June 2013 (2)
- May 2013 (6)
- April 2013 (7)
- December 2012 (1)
- November 2012 (10)
- October 2012 (11)
- September 2012 (1)
- August 2012 (1)
- July 2012 (17)
- June 2012 (1)
- May 2012 (7)
- April 2012 (28)
- March 2012 (14)
- February 2012 (9)
- January 2012 (5)
- December 2011 (5)
- October 2011 (1)
- July 2011 (1)
- May 2011 (2)
- April 2011 (12)
- March 2011 (1)
- February 2011 (2)
- January 2011 (2)