Ingrediente aluat:

  • 500 gr faina
  • un plic de drojdie uscata
  • o lingurita zahar
  • o lingurita rasa sare
  • 340 ml lapte caldut
  • 50 ml ulei
  • ulei pentru uns

Ingrediente umplutura branza sarata:

  • 200 g branza burduf(daca e prea sarata eu amestec 150 g branza de burduf cu 50 g branza dulce)

Ingrediente umplutura ciuperci:

  • 150 g ciuperci murate
  • 2 catei de usturoi tocati marunt frecat cu sare si piper

Ingrediente umplutura branza dulce:

  • 150 g branza dulce
  • o lingura de smantana grasa
  • un plic zahar vanilat
  • o jumatate de lingurita coaja de lamaie confiata
  • stafide la alegere
  • toate ingredientele se omogenizeaza bine, ideal ar fi sa frecati bine zaharul cu branza si smantana pana se formeaza o pasta.

Mod de preparare:

Intr-un bol amestecam bine laptele caldut cu zaharul si drojdia, dupa care asteptam cam 10 minute sa se activeze, pe suprafata trebuie sa se formeze basicute mici de aer.

Faina impreuna cu sarea le turnam int-un bol mare in care putem framanta. In mijlocul ei facem o adancitura in care turnam laptele cu drojdia activata. Amestecam cu mana de jos in sus pana compozitia incepe sa se omogenizeze. Turnam apoi uleiul si continuam framantarea aluatului pana uleiul este complet incorporat. Presaram apoi putina faina deasupra si punem un prosop deasupra. Aluatul trebuie lasat la crescut intr-un loc cald pana cand isi dubleaza continutul, aproximativ o ora jumatate.

Aluatul crescut se portioneaza in 8-10 bucati egale care se modeleaza in forma de minge, cu mainile unse bine cu ulei, dupa care le acoperim si le mai lasam pe blatul de lucru, la crescut, inca 10 minute. Se aplatizeaza cu sucitorul sub forma dreptunghiulara, dupa care punem o lingurita de umplutura la alegere. Marginile se aduc peste umplutura si se sigileaza compozitia in interior. Dupa ce am sigilat bine placinta se mai aplatizeaza pe blatul de lucru.

Incingem bine tigaia, eu folosesc o tigaie groasa de grill. Inainte de prima placinta ungem tigaia cu ulei cu ajutorul unei pensule. Placintele se coc cam 1.5 min la foc mic pe fiecare parte. Daca va plac moi le puneti una peste alta cand le scoate-ti din tigaie, daca va plac crocante le lasati pe un gratar.

Pofta buna!

Post comment

dEpurtat.ro